Pokud máte chuť na výběrovou kávu a jste z Třince, najdete nás na Palackého 397 v Třinci.

Beansmith's - Koerintji Barokah An. N.

Značka: Beansmith's
340 Kč
Skladem (5 ks)

Kávu z této farmy nevidíte v naší nabídce poprvé.
Chuťový profil: cherry cola, žlutý meloun, tamarind

Detailní informace

Detailní popis produktu

Loňské jaro, byla suše zpracovaná káva z této farmy jednoznačným favoritem našich zákazníků. Letos vám máme možnost ukázat jak se jim daří zpracovat kávy i více fermentovanou metodou.

Družstvo Koerintji Barokah Bersama je složeno z 320ti famářů, kteří žijí a hospodaří na náhorní plošině na úpatí hory Kerinci na ostrově Sumatra. Hora Kerinci je jednou z mnoha sopek v Tichomořském ohnivém kruhu, což je 40 000 km dlouhá podkovovitá řada 452 sopek, které jsou součástí téměř neustálého tance erupcí a pohybů desek. Historické erupce hory Kerinci se postaraly o to, že okolní oblast je díky hlubokým zásobám úrodné sopečné půdy bujná a zelená.

Družstvo řídí Triyono, který vede členy družstva ke zpracování a pražení vlastní kávy. Vedle zpracovací stanice mají plně vybavenou pražírnu, včetně laboratoře na ochutnávání kávy. To je obzvlášť působivé, uvážíme-li, že družstvo bylo založeno v polovině roku 2017!

Téměř všechny farmy na Sumatře jsou malé. Průměrná rozloha farem se pohybuje od 0,5 do 2,5 hektaru. Káva je pro zemědělce obvykle hlavní tržní plodinou, ale většina z nich pěstuje vedle zeleniny, brambor a ovoce také meziplodiny. Tato meziplodina tvoří podstatnou část celoroční stravy rodiny. Kromě pěstování kávy jako tržní plodiny pracuje mnoho drobných zemědělců také jako námezdní dělníci na nedalekých čajových plantážích. Čaj je v této oblasti rovněž velkou plodinou. Větší čajové plantáže se často nacházejí v blízkosti kávových farem. Po skončení sklizně kávy tam chodí pěstitelé kávy sbírat čajové lístky pod najatou pracovní silou.

Na Sumatře se objevuje stále více iniciativ zemědělců, kteří se chtějí sdružovat do družstev. V minulosti neměli farmáři mnoho pák, jak si pomoci získat lepší ceny za své třešně nebo pergamen. Když jsou v družstvech, mohou sdílet zdroje, organizovat školení a vyjednávat lepší ceny.

Během sezóny sklizně se káva sbírá ručně, přičemž pracovní sílu obvykle zajišťuje nejbližší rodina. Po sběru se káva dopraví do sběrného střediska UPH. Triyono dohlíží na činnosti na devíti stanicích UPH a v jejich okolí, které družstvo vlastní. UPH je sběrné středisko, kde družstvo vykupuje kávové třešně a kde se káva před přesunem do centrální stanice zpracovává. V podstatě funguje jako malá promývací stanice. Pro zefektivnění provozu je zde zemědělský odborník, který poskytuje technickou pomoc a zajišťuje, aby se při zpracování na různých stanicích používaly standardní operační postupy. Každá UPH se nachází v jiné oblasti a přijímá třešně od různých skupin zemědělců.

U této anaerobní přírodní partie se káva nejprve splavuje a odděluje podle hustoty, poté se pokládá na vyvýšená lůžka, kde pracovníci odstraňují nezralé, přezrálé a poškozené třešně. Poté se zralé třešně opět sesbírají a uzavřou do vzduchotěsných plastových pytlů o hmotnosti 20 kg, které se skladují na chladném a suchém místě (s teplotou mezi 18 a 22 stupni Celsia) po dobu 7 dnů. Po sedmi dnech se třešně opět uloží na vyvýšená lůžka, aby se dosušily. Lůžka jsou umístěna v kopulích, které chrání kávu před deštěm nebo prudkým slunečním zářením. Pergamen se zde suší přibližně 20 až 23 dní. Po vysušení se káva ručně mele a třídí. Zemědělci dostávají za své třešně spravedlivé ceny a mají stálého odběratele třešní. Zisk družstva na konci roku je buď investován do infrastruktury pro zlepšení kvality, nebo je rozdělen mezi producenty. Zemědělci také dostávají technickou podporu a sazenice stínících stromů na farmě a v jejím okolí.

Poznámky našich baristů:
Kávu jsme mleli jemněji, jak jsme zvyklí u anaerobně zpracovaných káv (20gramů kávy na 18kliků) a výsledný čas při přípravě 300ml jsme měli 2:40. V kávě vynikla její šťavnatost a plné tělo. Koerintji je hodně hravá káva plná chutí a je lehce pitelná. I přes delší anaerobní fermentaci v kávě dominují ovocné tóny žlutého melounu a tropického ovoce, acidita tamarindu a hutná chuť podobná cherry cole.

Doplňkové parametry

Kategorie: Beansmith's
Hmotnost: 0.25 kg
Chuťový profil: Cherry cola, žlutý meloun, tamarind
Země původu: Indonésie
Příprava: Filtr